Kriptoya Giriş 101 - (17) Lending Nedir?

avatar
(Edited)

Başlık İngilizce olsa da kripto dünyasındaki neredeyse herkes lendingin ne olduğunu duymuştur. Zaten Türkçe'ye de borç vermek olarak çevrildiği için bu konuda başka bir açıklamaya da çok gerek yok. Günümüzde paraya ihtiyacı olan herkes bir şekilde bankalardan veya finans kuruluşlarından kredi çekiyor ve önceden belirlenmiş bir faiz oranıyla birlikte borçlarını vadesi gelince ödüyor. Merkezi olmayan finansın (DeFi) blok zinciri teknolojisi ile hayatımıza girmesi birçok yeniliği de beraberinde getirdi. İnsanlar artık ihtiyacı olanlara tıpkı bankalar gibi kredi verip zamanı geldiğinde verdikleri parayı faiziyle birlikte geri alabiliyorlar. Üstelik bu işlemleri hiç zorlanmadan yapabiliyor ve bu sayede gelir elde edebiliyorlar.

Kripto para dünyasında borç vermek için DeFi'ın gücünden yararlanarak geliştirilmiş bazı çözümler bulunmaktadır. Elbette bu çözümler geleneksel çözümlerden farklı oldukları için genel olarak Crypto Lending (kripto Kredisi) adı kullanılıyor.

1.jpg

Kripto kredisi nedir?
Kripto kredisinde borç veren ve borç alan olmak üzere iki ana taraf bulunmaktadır. Ancak borç alan kişinin borcunu zamanı geldiğinde ödeyeceğinin de bir garantisi olmak zorundadır. Bu nedenle borç alan kişi öncelik olarak kripto varlıklarını teminat olarak kilitlemek zorundadır. Kilitleme işlemi sayesinde borç veren kişi zamanı geldiğinde kripto parasını geri alamazsa, bu teminatın kilidinin kaldırılıyor ve bu sayede borç verenlerin zarar etmelerinin önüne geçiliyor.

Faiz oranları
Kripto para dünyasında faiz oranları çoğu zaman geleneksel finans sisteminden daha yüksektir. Bu nedenle borç verenler için bu durum çok daha iyidir. Hiçbir şey yapmadan pasif gelir elde etme fikri çok güzel olsa da kripto para dünyasındaki dengelerin çok hızlı değişebildiğini unutmamak gereklidir. Bu nedenle de son zamanlarda birçok yatırımcı stablecoin olarak bilinen ve genellikle fiyatı 1 Amerikan Doları'na sabit olan kripto para birimlerini borç vermeyi seçmektedir. Stablecoin'lerle borç verildiğinde vade sonunda elinize tam olarak ne geçeceğini biliyor olmak da elbette bir avantajdır.

Önemli bilgiler

  • Mutlaka kendi araştırmanızı yapın. Bu cümle her zaman söylense de hiçbir zaman geçerliliğini kaybetmiyor. Konu borç vermek bile olsa yanlışlıkla güvenli olmayan bir platforma dahil olmayı istemezsiniz değil mi? Her zaman güvenliği denetlenen ve iyi bir geçmişe sahip kredi platformlarını tercih etmek en iyisi olacaktır.
  • Yakın zaman içinde nakde çevirmeyi düşündüğünüz bir kripto parayı borç olarak vermeyin. Sonuçta ödünç verdiğiniz bir kripto parayı satamayacaksınız.
  • Kredi şartlarını iyi anlayın. Kripto paranızı ne zaman geri alacağınız ya da ne kadar faiz geliri elde edeceğiniz önemli konulardır. Dahası sizden borç alacak olan kişinin borcunu ödeyememesi durumunda ne olacağını anladığınızdan emin olun. Çoğu zaman borç alacak olan kişi teminat olarak bir miktar kripto parayı kilitlemek zorunda kalsa da siz yine de kullandığınız platformun nasıl çalıştığını mutlaka anlayın.

signature_962355_960_720.jpg

Nasıl borç verilir?
Borç verme veya alma işlemleri için birkaç farklı seçenek bulunmaktadır. Örnek olarak borsalar, donanım cüzdanları veya DeFi üzerinden borç verme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kripto borsaları borç verme işlemleri için güzel bir ortam sağlamaktadırlar. Bunlar merkezi hizmetler olduğu için borç verenle alan arasındaki anlaşmaları denetlerler ve güvenliğini sağlarlar. Ancak borç verme işlemi yapmadan önce kripto varlıkların bu borsalara gönderilmesi gerekir. Aynı şekilde geri alınacağı zaman da ödemeler de yine borsanın adreslerine yapılır. Borç veren kişi bu adreslerden kripto parasını çekmedikçe bu paralar üzerinde tam kontrolü yoktur. Borsalar pek çok kripto para birimi için bu hizmeti verirler. Bu nedenle de oldukça avantajıdırlar ve kullanımları da çok kolaydır. Ancak borsaları kullanabilmeniz için kayıt olmanız ve özel bilgilerinizi borsalara vermeniz gerekmektedir.

DeFi üzerinden borç verme işlemlerinde ise borsalar gibi aracı bir kurum yoktur. İşlemler akıllı sözleşmeler üzerinden yapılır ve akıllı sözleşmelerde belirlenen koşulların gerçekleşmesi durumunda sözleşmeler otomatik olarak sonlanır. Burada önemli olan nokta akıllı sözleşmeler üzerinden borç verme işlemi yaparken kripto paralarınızın artık size ait olmadığı gerçeğinin unutulmamasıdır. Paralar akıllı sözleşmelere gönderilir ve size de o paraya sahip olduğunuzu kanıtlayan tahviller (tokenlar da diyebiliriz) verilir. DeFi üzerinden işlem yapılırken akıllı sözleşmelerin iyi denetlenmesi ve herkes tarafından doğrulanabilir olduğundan emin olunması gereklidir. Akıllı sözleşmeler güvenilir olsalar da potansiyel güvenlik açıklarının olma olasılığı da her zaman vardır. Borsalardan farklı olarak DeFi'da işlemler genellikle daha sınırlıdır. Bu da hangi kripto parayı borç vereceğinize ilişkin seçenekleri oldukça sınırlar. DeFi üzerinden yapılan işlemler genellikle Ethereum blok zincirinde çalışan ERC20 jetonlarıyla sınırlı olmaktadır.

Donanım cüzdanlarında ise borç verme işlemi DeFi ile oldukça benzerlik göstermektedir. Genellikle stablecoin olarak bilinen kripto para birimlerinin borç verme işlemleri desteklense de kullanımları kolay ve güvenlidir. Donanım cüzdanları merkezi olmayan platformlarla çalışmaktadırlar. Bu sayede kripto paranızı akıllı bir sözleşmeye gönderirken karşılığında aldığınız tokenlar donanım cüzdanınızda saklanırlar. Borç verilen varlıkların geri alınmak istenmesi durumunda ise bu tokenların akıllı sözleşmelere geri gönderilerek varlıkların serbest bırakılması sağlanabilmektedir.


Image Resources

Image 1 - Pixabay.com
Image 2 - Pixabay.com

This article was traslated from Ledger Academy



0
0
0.000
0 comments