Recap on SpaceX's BFR system intended to bring people to... Mars! // SpaceX: Mi a helyzet a naaagy Mars rakétával? 🚀

in STEMGeeks7 months ago (edited)

You are reading the transition of my blog from a centralized service taken over by the Hungarian government into the open territories of Hive. It is also part of my onboarding efforts towards fellow Hungarians and open-minded folks in general, as I'm translating some of my posts to English, making this project bilingual. I utilize my blog's social media channels to promote this trail-blazer platform.

My blog was about programming, IT, Space Exploration, Retro/Indie Gaming, Freelancing mainly, while topics of Sustainability, Law, Crypto and related travel entries were also present, as some of my friends honoured me with their contribution. Part of the rewards will go to the account @onchainmyheart, serving as a fund of incentive for my inner circles to get their asses to Hive. I hope it can be turned into a more general community fund one day for projects related to the Hungarian community yet to be built on Hive. I ran my blog by the pseudonym Indie Crawford. Hereby, as an act of determination, I step out of the shadows. Now comes a Babel fish, marking a language switch.

🐟

Feljebb a nyelv váltást jelzendő, egy Bábel-halat látsz, amit pedig olvasol az nem más, mint a blogom átmentése a kormányzat által leuralt Index fennhatósága alól, egy minden tekintetben szabadabb platformra. Azzal a céllal folytatom itt, hogy magyar nyelven is promótáljam ezt a nem mindennapi közösséget, a Hive-ot. Ha támogatni szeretnél engem, vagy megismerkednél egy igazságosabb média-felülettel, regisztrálj és olvasd el @ryzeonline kiváló alapózóját, egyelőre angolul. Ha kérdésed van, nyugodtan használd a komment szekciót.

A blogom főként programozásról, IT-ről, űrkutatásról, videójátékokról szólt, de érintette a fenntarthatóság, a kriptovaluták, vagy az e-jog témaköreit is időnként, hála a baráti hozzájárulásoknak. A pénz egy részét, amit az itteni posztjaimra leadott szavazatok képeznek, egy @onchainmyheart nevű fiókba utalom, amit arra tartok fönt, hogy személyesen ösztönözzem vele az ismerőseimet a váltásra. Reményeim szerint később szélesebb körben is finanszírozhatok vele magyar közösséget érintő projekteket itt. A néhai blog Indie Crawford néven futott, de eltökéltségem jeléül az itteni posztjaimat saját név alatt is jegyzem.

The following was co-authored by @illed60 // Társszerző: @illed60

Indie Crawford tech blog banner

Dear Mars, are you ready for Humans?

As I'm sure some of you knows already, Mr. Musk held a noisy press conference lately about the latest update on their Big F. Rocket and its distinct parts: Super Heavy and Starship.

For the sake of those who are not so familiar with the subject: SpaceX is aiming for reusable rockets. That is a historic feat, and they seem to succeed with it. Naturally, they also want those to be the biggest ever existed. It is not only for-profit and chauvinism - they say at least, but we have to give that to them, that their technology, revolutionary as it is, would allow humanity to wander further into the Solar System. Precisely the goal set by SpaceX and its iconic leader, Elon Musk.

Spaceship to Mars, illustration


Currently, they are preparing the flight test for Starship, the part of the system responsible for bringing cargo and people to the Moon, Mars and beyond. It would be able to come back on its own too. Using it for point-to-point flights on Earth is also amongst its planned use-cases. The other part is running under the codename Super Heavy, and its purpose is to bring the former into Earth's orbit. Acting as a traditional first-stage, only that it can, as previous SpaceX rockets and Starship itself, come back to the ground intact, landing vertically, ready to be re-used. A move drastically decrease costs. That is a great deal indeed, and it's not a surprise that everyone is so crazy about it, as this could eventually lead to the next grade of human space exploration.

Let's see, where are they with the process promising to bring people to Mars in the upcoming decades.

What is the Big F... Satus?

 • There was no revolutionary news rather a PR speech
 • The Booster and the Starship has seen fully assembled in the background
 • It seems we are waiting only for the FAA decision
 • Nobody knows the time of the FAA decision, but in March, we may receive words
 • Elon Musk feels confident that Starship will have an orbital flight this year
 • If the FAA decision is late or negative, the worst-case scenario is that SpaceX goes for Cape Canaveral Launch Complex 39A. That is where the Space Shuttle and Moon missions used to launch. Currently, Falcon 9 rockets occupy the launchpad, as SpaceX got permission for the complex for years. They can rebuild the whole launch system in 6-8 months. They will experiment and develop in Boca Chica and launch from Cape Canaveral in this case. Long term, they plan is to launch their rockets from seas and oceans utilizing floating launch complexes
 • The Raptor v2 was introduced, which is a more powerful, simple designed, and easier to produce engine
 • It has been emphasized that the whole launch system is as complex and principal as Starship and the booster
SpaceX BFR assembling, photo from SpaceX
Assembling / Összeállítás
📷 SpaceX


Stay tuned...

...as we are to see a spectacular year and years to come, and our small team of space enthusiasts will be there to witness and, from time to time, to report on events of importance. Follow me if you like to join in!

🐟

Drága Mars, te készen állsz?

Ahogy sokan már bizonyára tudjátok, Elon Musk egy újabb zajos sajtótájékoztatót tartott a napokban, összefoglalva a fejleményeket a Bazi Nagy Rakéta és a rakománya ügyében, ami nem más mint a Starship névre keresztelt űrhajó.

Azok számára akik nem annyira járatosak a témában: A SpaceX újrahasznosítható rakétákat fejleszt. Lehetőség szerint olyan nagyokat, amilyenek még nem léteztek eddig. A dolog, azt mondják, nem csupán a profitról és hosszúkás testek méregetéséről szól, és valóban, el kell imserni, a technológia amit létrehoztak akár a naprendszer távoli vidékeinek kifűrkészésére is alkalmassá tehet minket embereket. És éppen ez a célkitűzés lebeg a SpaceX ikonikus vezére, Elon Musk előtt.

SpaceX Starship and Super Heavy, photo from SpaceX
Assembled / Összeállítva
📷 SpaceX


Jelenleg a Starship repülési tesztjét készíti elő a cég. Ez az egység hivatott embereket és nagy mennyiségű rakományt szállítani a Holdra, a Marsra és azon túl, úgy, hogy a visszatérésre is képes maradjon. A Földön, úgynevzezett point-to-point repülések is szerepelnek a lehetésges felhasználási módok között. A rendszer másik fő alkotóeleme a Super Heavy. Ennek a rakétának a feladata a Starship Föld-körüli pályára juttatása, akárcsak egy hagyományos első rakétá fázis tenné, azzal a különbbséggel, hoy a SpaceX rakétája, ahogy a már forgalomba lévő modellek és mag a Spaechip is tenné, képes sértetlenül visszatérni a földre, vertikális landolást hajtva végre, új bevetésre készen. Ez a lépés draszitkusan csökkenti a költségeket. Ez valóban nagy dolog, nem véletlen, a lelkesedés amely Muskék munkáját övezi, ez ugyanis új fokozatba léptetheti az emebres űrkutatási törekvéseket.

Nézzük, hol is tart a folyamat, ami embereket hivatott a Marsra juttatni a következő évtizedekben.

Büdös Nagy Rakéta: mi a nagy büdös helyzet?

 • Forradalmian új konkrétum ezúttal nem hangzott el, inkább általános PR beszédnek tűnt ez a mostani tájékzotató. Úgy néz ki, valóban csak a Légügyi Hatóság engedélyeire várnak a tesztekkel
 • Az engedélyre nincs határidő, talán márciusban lesz már eredmény
 • Musk nagyon valószínűnek tartja, hogy ebben az évben lesz sikeres orbitális replülése a Starshipnek
 • Ha az FAA nagyon elhúzza az engedély kérdést, vagy betitltja a Boca Chica-ból történő indításokat, akkor az általuk amúgy is bérelt Kennedy Űrközpont 39. indítóállásról (innen indult az űrsikló is, és most is innen indulnak a Falcon 9-esek) fogják végrehajtani az indításokat, amelyre már évek óta megvan az engedélyük. Kb. 6-8 hónap alatt fel tudják ott is építeni az indítórendszert. Ebben az esetben Boca Chica-ban csak fejlesztenének, tesztelnének, és Cape Canaveral-ból indítanának
 • Hosszútávon pedig valószínűleg inkább óceánról, tengerről terveznek indítani, úszó indítóállomásokról, mert nagyon gyarkori indításokkal számolnak
 • Kijelentette, hogy a teljes indítórendszer (torony, tartályok stb.) ugyanannyira komplex és fontos, mint a Starship és a Booster, vagyis a Super Heavy
 • Bemutatták a Raptor v2 hajtóművet, amely egyszerűbb, letisztultabb és jóval nagyobb teljesítményű, mint a korábbi raptorok, sőt, még gyártani is könnyebb

Astronaut on Mars, illustration

Maradjatok vonalban...

...mert izgalmas évnek, és még izgalmasabb évtizednek, vagy évtizedeknek nézünk elébe, apró, de lelkes csapatunk igyekszik időről időre tudósítani a fontosabb fejlemények kapcsán, ha érdekesnek találjátok, kövessetek be!

Sort:  


The rewards earned on this comment will go directly to the person sharing the post on Twitter as long as they are registered with @poshtoken. Sign up at https://hiveposh.com.

Congratulations @numasi! You have completed the following achievement on the Hive blockchain and have been rewarded with new badge(s):

You distributed more than 14000 upvotes.
Your next target is to reach 15000 upvotes.

You can view your badges on your board and compare yourself to others in the Ranking
If you no longer want to receive notifications, reply to this comment with the word STOP

Check out the last post from @hivebuzz:

Feedback from the March 1st Hive Power Up Day
Our Hive Power Delegations to the February PUM Winners
Today is the beginning of a new Hive Power Up Month!
Support the HiveBuzz project. Vote for our proposal!