Philosopher Introductions(Thales)-Filozof Tanıtımları (Thales)

avatar
(Edited)

Explanation
I decided to come up with a new idea. I decided to share about Philosophy, which is my field of interest and which I lived for a certain period of time.
I wanted to start the first steps of this project with the Philosophers. I will try to introduce the philosophers to you as much as I can, starting with the Ancient Greek philosophers. As the first name of this project, of course, I wanted to start with Thales, the first known name in the history of thought.
So, without further ado, let's get to know our first philosopher.

                       Açıklama

Yeni bir düşünceyle karşınıza çıkmaya karar verdim. İlgi alanım olan ve belli bir dönem içice yaşadığım Felsefe konulu paylaşımlar yapmaya karar verdim.
Bu projemin ilk adımlarına Filozoflarla başlamak istedim. Elimden geldiğince sizlere Antik Yunan filozoflarından başlayarak filozofları tanıtma gayreti içine gireceğim. Bu projemin ilk ismi olarak tabikide düşünce tarihinin bilinen ilk ismi olan Thales'le başlamak istedim.
O zaman fazla uzatmadan ilk filozofumuzu tanıyalım.

20210806_151545.jpgsource

a) part 1

Thales is considered the first philosopher in the history of thought and is the founder of the Ionian school. Thales, counted among the seven sages, is one of the sages from the first age to the present day.
In addition to his philosophical studies, he is also at the forefront with his scientific studies. He worked as a statesman for many years.
Thales's saying that knowing a lot and talking a lot is not a sign of being smart appears as a cross-section of his thought.
"Know yourself!" We know that his word belongs to Thales. When asked what is difficult, Thales mentioned the difficulty of knowing himself and when asked what is easy, he showed his wisdom by giving the answer to others.

1.bölüm

Thales düşünce tarihinin ilk filozofu olarak kabul edilir ve Iyonya okulunun kurucusudur. Yedi bilge arasında sayılan Thales ilk çağdan günümüze ulaşan bilgelerdendir.
Felsefi çalısmalarının yanında bilimsel çalısmalarıyla da ön plandadır.Uzun yıllar bir devlet adamı olarak çalışmıştır.
Thales'in çok şey bilme ve çok konuşmanın, akıllı olmanın bir göstergesi olmadığını söylemesi düşüncesinden bir kesit olarak karşımıza çıkar.
"Kendini tanı!" Sözününde Thales'e ait olduğunu biliyoruz.Neyin zor olduğu sorulduğunda Thales'in kendini tanımanın zorluğundan bahsetmesi ve neyin kolay olduğu sorusuna ise başkasına akil vermenin cevabını vermesiyle bilge oluşunu ortaya koymuştur.

20210806_151522.jpgsource
Part 2

If we want to talk about the scientific studies of Thales; In astronomy, his predictions about the solar eclipse are his mention of a regularity in nature.
Another area where Thales showed himself with his scientific studies is Mathematics.
Above all, he brought Geometry from Egypt to Greece

2.Bölüm

Thales'in bilimsel çalısmalarından bahsetmek istersek; Astronomi konusunda güneş tutulmasi hakkındaki tahminleri, doğada bir düzenlilik olduğundan bahsetmesidir.
Thales'in bilimsel çalısmalarıyla kendini gösterdiği bir diğer alan ise Matematiktir.
Her şeyden önemlisi o Geometriyi Mısır'dan Yunanistan'a getirmiştir.

20210806_151458.jpgsource

Part 3
Water as Arche
Aside from his scientific activities, Thales' most important subject in terms of philosophy; "What exists?" "What is real?" "What really exists?" are questions.
Thales sought to find a permanent reality.
Thales argued that this unity behind diversity, from which multiplicity derives, is "Water".
The person whom Aristotle accepts as the founder of the arche-based philosophy is Thales. The arche of Thales is "Water". The one that prompted Thales to this thought is because of the observation that everything is fed from a liquid being, heat is derived from water, fed by water, and the seeds of everything have a moist structure.

3.Bölüm
Arkhe Olarak Su
Bilimsel faaliyetleri bir yana Thales'in felsefe bakımından en önemli konusu; "Neyin var olduğu?" "Neyin gerçek olduğu?" "Neyin gerçketen var olduğu?" Sorularıdır.
Thales kalıcı bir gerçekliği bulmaya çalışmıştır.
Thales;çokluğun kendisinden türediği,çeşitliliğin gerisindeki bu birliğin "Su" olduğunu öne sürmüştür.
Aristoteles'in arkhe temelli felsefe anlayışının kurucusu kabul ettiği kişi Thales'tir. Thales'in arkhesi "Su" dur.Thales'i bu düşünceye sevk eden ise ;her şeyin sıvı bir varlıktan beslendiği, sıcağın da sudan türediği, suyla beslendiği, her şeyin tohumunun nemli bir yapıda olduğu gözleminden dolayıdır.



0
0
0.000
0 comments