Οικονομικά του Blockchain: Εισαγωγή στα Κρυπτονομίσματα [Συνέντευξη με Ν. Δασκαλάκη & Π. Γεωργιτσέα - Μέρος Α']
Hi everyone!
This post is my first in Greek (but hopefully not the last one) to be published on leofinance.io
As most of you already know, I believe in ongoing education - especially in the quickly evolving field of the blockchain.
Recently, I completed the first Greek academic programm about blockchain economics and I was very lucky that my professors agreed to answer some questions about it. I will post this interview here, on publish0x, on medium and also on LinkedIn.
This is the first part of the Interview and the questions are about the specific program. Te second part of the Interview will cover the broader field of the blockchain, and it will be translated also in English.
Thank you LeoFinance for this opportunity (to blog in Greek)
Ήταν Ιούνιος του 2020 όταν πρωτοενημερώθηκα για ένα νέο ακαδημαϊκό πρόγραμμα από το Πάντειο πανεπιστήμιο. Blockchain στα Ελληνικά; Φυσικά έπρεπε να μάθω περισσότερα γιαυτό και εξ' αρχής ήξερα ότι θα το παρακολουθούσα.
"Οικονομικά του Blockchain: Εισαγωγή στα Κρυπτονομίσματα"
"Πρόκειται για το πρώτο ακαδημαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα στον τομέα της κρυπτοοικονομίας. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει με τρόπο κατανοητό και απλό τις καινοτομίες που έχουν προκύψει στο πεδίο των οικονομικών από την τεχνολογία του blockchain."
πηγή
Ειδικά εν μέσω covid & lockdown, η επιλογή του να παρακολουθείς μαθήματα online, ήταν ιδανική! Η διάρκεια του προγράμματος;
- 2 μήνες & 4 συμβουλευτικές συναντήσεις (με την επιλογή να τις παρακολουθήσουμε ζωντανά με live streaming).
- 23 διδακτικές ώρες και 5,17 ECVET (European Credit System for Vocational Education and Training = ECVET). Όλα μετράνε στην εκπαίδευση!
Το πρόγραμμα κύλισε ομαλά & εποικοδομητικά. Από την πρώτη κιόλας συμβουλευτική συνάντηση ήταν προφανές ότι οι εισηγητές ήθελαν να μας μεταφέρουν τις γνώσεις τους, ενώ παράλληλα ήταν πρόθυμοι να λύσουν όλες μας τις απορίες ακόμα και μετά το πέρας των συναντήσεων.
Οι θεματικές ενότητες ήταν 7 και περιελάμβαναν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικές με τα οικονομικά του Blockchain.
(1, Εισαγωγή στην κρυπτοοικονομία - 2, Η τεχνολογία Blockchain - 3, Εισαγωγή στα Κρυπτονομίσματα, 4, Άντληση κεφαλαίων μέσω ICOs - 5, Αποτίμηση κρυπτονομισμάτων - 6, Διαχείριση Συναλλαγών (trading) και φυσικά 7, Το ρυθμιστικό πλαίσιο)
Όλα τα παραπάνω από διακεκριμένους εισηγητές.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα https://e-learning.panteion.gr/node/5178 και για όποιες απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία (η κάθε μου επικοινωνία μαζί τους ήταν πάντα άμεση)
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ήθελα να πω ότι το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στον τομέα αυτό αλλά και σε όποιον τώρα ξεκινάει και θέλει οι πρώτες πληροφορίες να είναι ασφαλείς και εμπεριστατωμένες.
Με μεγάλη μου χαρά οι καθηγητές Δρ Νίκος Δασκαλάκης (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος) και ο Παναγιώτης Γεωργιτσέας δέχθηκαν να απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις που αφορούν το νέο ακαδημαϊκό πρόγραμμα (Μέρος Α') αλλά και την τεχνολογία Βlockchain (Μέρος Β')
Συνέντευξη με τον Νίκο Δασκαλάκη & Παναγιώτη Γεωργιτσέα
Κατερίνα:
*Γεια σας!
*Σας διπλοευχαριστώ, καταρχήν για το πολύ ενδιαφέρον και εποικοδομητικό σεμινάριο το οποίο επιμεληθήκατε και κατά δεύτερον που δεχθήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου! Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται αλλά δεν ξέρουν αν και κατά πόσο θα πρέπει να παρακολουθήσουν (και) ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα. Συνήθως συναντάω πολλούς Έλληνες που αντλούν πληροφορίες μέσω του διαδικτύου, των social media, των καναλιών chat (όπως telegram) κλπ.
(1) Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς. Το όνομά σας (αν θέλετε και από που είστε), και τις σπουδές σας και με τί ασχολείστε.
Νίκος Δασκαλάκης:
"Με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω και εγώ που μας εμπιστευτήκατε στην πρώτη μας προσπάθεια να δημιουργήσουμε το πρώτο ακαδημαϊκό πρόγραμμα Εξειδίκευσης σχετικά με την Κρυπτοοικονομία στην Ελλάδα.
Είμαι ο Νίκος Δασκαλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Αποφοίτησα από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβα μεταπτυχιακό τίτλο στην Χρηματοοικονομική και Λογιστική από το University of Reading (UK) και διδακτορικό στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πριν εκλεγώ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δίδασκα για 4 έτη στο Πανεπιστήμιο του Brighton (UK) ως Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, ενώ έχω διδάξει σε πλήθος ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα τα αντικείμενα της Χρηματοοικονομικής και της Λογιστικής.
Τα τελευταία χρόνια τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζουν στον ακαδημαϊκό χώρο της χρηματοοικονομικής καινοτομίας (crowdfunding και blockchain εφαρμογές στη χρηματοοικονομική) και στην πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Συμμετέχω και έχω συμμετάσχει ως Εμπειρογνώμονας σε Ομάδες Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δύο Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών (ΕΒΑ και ΕΙΟΡΑ), ενώ έχω εργαστεί για 8 χρόνια στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), και συνεχίζω να συνεργάζομαι με την Συνομοσπονδία ως σύμβουλος σε θέματα μικρών επιχειρήσεων και χρηματοδότησης.""
Παναγιώτης Γεωργιτσέας:
"Καλησπέρα και από μένα και να σας ευχαριστήσω κι εγώ με την σειρά μου για την συνέντευξη. Ονομάζομαι Παναγιώτης Γεωργιτσέας και είμαι Υποψήφιος Διδάκτορας στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου με επιβλέποντα της διατριβής μου τον κ. Δασκαλάκη. Είμαι πτυχιούχος του ιδίου τμήματος στην κατεύθυνση των Δημοσίων Οικονομικών και έχω λάβει Μεταπτυχιακό Τίτλο σπουδών στην “Τραπεζική” από το ΕΑΠ. Παράλληλα εργάζομαι ως αναλυτής οικονομικών κυρώσεων σε θέματα Ξεπλύματος Χρήματος και Καταπολέμησης Χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην Δ/νση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της τράπεζας Eurobank και είμαι μέλος του Οικονομικού επιμελητηρίου Ελλάδος. Στο παρελθόν έχω εργαστεί σε διάφορες θέσεις της Δ/νσης Κίνησης Κεφαλαίων τόσο στην Proton Bank όσο και στην Eurobank. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στα Οικονομικά του Blockchain και στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Επίσης είμαι κάτοχος διαφόρων πιστοποιήσεων στα digital currencies και το blockchain και συγγραφέας (με τον Δρ. Νικόλαο Δασκαλάκη) του εγχειριδίου «An Introduction to Cryptocurrencies: The Crypto Market Ecosystem», του εκδοτικού οίκου Routledge.""
(2) Πότε/Πώς πρωτοακούσατε για την τεχνολογία blockchain? Ποιές ήταν τότε οι πρώτες σας σκέψεις και .. οι πρώτες σας ενέργειες;
Ν.Δ.
Θα έλεγα ότι η σωστή λέξη είναι ότι πρωτοέμαθα για το blockchain, όταν έψαξα λίγο περισσότερο τι είναι αυτό το bitcoin. Για το bitcoin είχα μεν ακούσει από το 2013, αλλά δεν του είχα δώσει τότε ιδιαίτερη σημασία, το οποίο φυσικά και σήμερα αποδεικνύεται μεγάλο λάθος. Ήταν λοιπόν γύρω στο 2016, όταν άρχισα να ακούω όλο και περισσότερο για το bitcoin και άρχισα να το ψάχνω περισσότερο. Τότε λοιπόν ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την τεχνολογία πίσω από το bitcoin, το blockchain δηλαδή.Οι αρχικές μου σκέψεις ήταν ότι είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία, η οποία μπορεί να στηρίξει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, όπως αυτή εκφραζόταν ήδη από τις πρώτες γραμμές του paper του/της/των Satoshi Nakamoto, δηλαδή ως ένα σύστημα που μπορεί να υποστηρίξει συναλλαγές χωρίς ενδιάμεσο. Η ιδέα αυτή, η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του bitcoin δηλαδή, ηχεί πολύ πιο ενδιαφέρουσα στα αυτιά ενός χρηματοοικονομικού όπως εγώ, χωρίς να δίνω ιδιαίτερη σημασία στην τεχνολογία καθεαυτή, καθώς το υπόβαθρό μου δεν είναι ΙΤ. Πέρασε αρκετός καιρός για να συνειδητοποιήσω την ευρύτητα που επιτρέπει η τεχνολογία στη δημιουργία κάθε λογής εφαρμογών, αρκεί κάποιος να έχει φαντασία. Οι πρώτες μου ενέργειες επομένως, σχετικά με το blockchain, ήταν ότι… την αγνόησα, μην έχοντας το υπόβαθρο να το κατανοήσω, μέχρι μετά από αρκετό καιρό.
Π.Γ.
Όπως ο κ. Δασκαλάκης έτσι κι εγώ ενώ γνώριζα για το bitcoin αλλα δεν είχα δώσει σημασία στην τεχνολογία του blockchain που το υποστήριζε. Άρχισα να το ψάχνω πιο εντατικά και σε μεγαλύτερο βάθος μετά την προτροπή του κ. Δασκαλάκη να μελετήσουμε το φαινόμενο των ICOs. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι η τεχνολογία αυτή με τα χαρακτηριστικά της διαφάνειας, της ασφάλειας και της αποκέντρωσης που έχει μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και όχι μόνο.
(3) Όσο ο καιρός περνούσε άλλαζε η άποψή σας για αυτήν την τεχνολογία; Πότε αρχίσατε να εμβαθύνετε στην κρυπτο-οικονομία;
Ν.Δ.
Όσο περνούσε ο καιρός λοιπόν και άρχισα να καταλαβαίνω το βάθος και το εύρος της τεχνολογίας, διαβάζοντας τις διάφορες εφαρμογές που δημιουργούνταν, και μάλιστα όχι μόνο με αμιγώς οικονομικό περιεχόμενο, άρχισα να εκπλήσσομαι! Να εκπλήσσομαι από τις δυνατότητες που δίνει αυτή η τεχνολογία και να αρχίσω να υποψιάζομαι την επανάσταση που μπορεί να φέρει στο τρόπο που είναι δομημένο ολόκληρο το χρηματοοικονομικό και οικονομικό σύστημα.
Σχετικά τώρα με το οικοσύστημα της Κρυπτοοοικονομίας, άρχισα να εμβαθύνω όταν αποφασίσαμε με τον Παναγιώτη Γεωργιτσέα να γράψουμε το βιβλίο μας, γύρω στα τέλη του 2018. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι η Κρυπτοοικονομία είναι ουσιαστικά μια νέα ιδέα, και κάτι παραπάνω από αυτό, μια νέα πρόταση ενός ολόκληρου χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος, με τον δικό του τρόπο πραγματοποίησης συναλλαγών και άντλησης κεφαλαίων, με τα δικά του οχήματα συναλλαγών και με τις δικές του ιδιαιτερότητες αναφορικά με την πρόσβαση που προσφέρει όχι μόνο σε ταμειακές ροές, αλλά και σε χρησιμότητα. Αλλά ας μην κουράσουμε τους αναγνώστες με έννοιες ενδεχομένως δύσκολες. Το μήνυμα είναι ότι Κρυπτοοικονομία δεν είναι μόνο το Bitcoin, ή το Ethereum, δεν είναι μόνο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (η οποία φυσικά και υπάρχει και στο παραδοσιακό σύστημα), δεν είναι μόνο η (με πολύ υψηλό κίνδυνο) πιθανότητα κάποιος να έχει πολύ μεγάλες αποδόσεις. Είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα, πιο αποτελεσματικό, πιο άμεσο, πιο παγκόσμιο και με πιο ευρείες δυνατότητες από το υπάρχον σύστημα.
Π.Γ.
Όσο περνούσε ο καιρός δεν άλλαζε η άποψή μας για αυτή την τεχνολογία..αυτό που άλλαζε ήταν η ίδια η τεχνολογία του blockchain καθώς συνεχώς βελτιωνόταν και ακόμα συνεχίζει να εξελίσσεται. Όσο για το πότε και πώς αρχίσαμε να εμβαθύνουμε τα είπε αναλυτικά νωρίτερα ο κ. Δασκαλάκης.
(4) Πότε και πώς σκεφτήκατε να δημιουργήσετε αυτό το σεμινάριο εξειδίκευσης; Ήταν δική σας πρωτοβουλία; Υπήρξαν αντίθετες απόψεις / διαφωνίες; Είχατε υπόψη σας παρόμοια ακαδημαϊκά προγράμματα σε ξένες χώρες;
Ν.Δ.
Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη αυτή προέκυψε τυχαία. Όταν εκλέχθηκα και διορίστηκα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έτυχε να γνωρίσω τον τότε Αντιπρύτανη κ. Λέανδρο, ο οποίος με ενημέρωσε σχετικά με το νέο-ιδρυθέν ΚΕΔΙΒΙΜ του Παντείου, και αν είχα κάποια ιδέα για σεμινάριο θα μπορούσα να προτείνω την ιδέα μου και να δημιουργηθεί ένα Πρόγραμμα ΚΕΔΙΒΙΜ. Έτσι προέκυψε το Πρόγραμμα Εξειδίκευσης. Το συζήτησα με κάποιους συναδέλφους στο Πάντειο για την γνώμη τους και όλοι με ενθάρρυναν να το προσπαθήσω. Καμία αντίθετη άποψη και καμία διαφωνία. Το αντίθετο μάλιστα. Ο τότε Διευθυντής του ΚΕΔΙΒΙΜ κ. Κλήμης με βοήθησε πολύ και ήταν πάντα πρόθυμος να με κατευθύνει στην προσπάθεια μου αυτή, καθώς δεν είχα απολύτως καμία γνώση και εμπειρία στη δημιουργία Προγράμματος Εξειδίκευσης. Ο νέος Διευθυντής του ΚΕΔΙΒΙΜ κ. Δημουλάς επίσης έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, έχει επικοινωνήσει μαζί μου και έχουμε συζητήσει αρκετά για διάφορες πτυχές του Προγράμματος και την εξέλιξή του. Γενικά όλοι οι συνάδελφοι και στο ΚΕΔΙΒΙΜ και στον ΕΛΚΕ έχουν σταθεί στο Πρόγραμμα και βοηθούν, ο καθένας από το πόστο του, καταρχήν να στηθεί και να αναπτυχθεί.
Φυσικά και είχαμε υπόψη μας παρόμοια προγράμματα σε ξένες χώρες. Όπως επίσης και ξέραμε και ακόμα γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δικού μας προγράμματος. Δεν είναι μάλιστα υπερβολή να αναφέρω ότι, εξ όσων γνωρίζουμε, το πρόγραμμά μας είναι ίσως το μοναδικό, ακόμα και εκτός Ελλάδας, που προσεγγίζει την Κρυπτοοικονομία ως οικοσύστημα, και προσφέρει ευρείες γνώσεις στους συμμετέχοντες.
(5) Ποιές ήταν οι προσδοκίες σας από αυτό το πρόγραμμα; Υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον; Μπορείτε να μοιραστείτε κάποια στατιστικά μαζί μας; (Πόσοι συμμετείχαν, πόσοι παρακολούθησαν τις online παρουσιάσεις, πόσοι συμμετείχαν στις εξετάσεις και το ποσοστό επιτυχίας;)
Ν.Δ.
Οι αρχικές μας προσδοκίες ήταν… το πρόγραμμα απλά να τρέξει. Έστω με έναν ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων. Θυμάμαι με τον Παναγιώτη τον Γεωργιτσέα που συζητούσαμε ότι ακόμα και με 6-7 άτομα θα μπορούσαμε να καλύψουμε τα έξοδά μας και δεν μας ενδιαφέρει η δική μας η αμοιβή. Τελικά έκαναν αίτηση γύρω στα 45 άτομα και ο τελικός αριθμός συμμετεχόντων ήταν 28. Αφήνω τον Παναγιώτη να αναφερθεί σε πιο πολλά στατιστικά.
Π.Γ.
Η συμμετοχή στις online παρουσιάσεις άγγιζε κάθε φορά το 90% ενώ εξετάσεις πιστοποίησης έδωσαν οι 26 από τους 28 συμμετέχοντες. Ο αριθμός των επιτυχόντων στις εξετάσεις άγγιξε το 100% καθώς οι 25 από τους 26 πέτυχαν τον απαιτούμενο βαθμό που είχαμε θέσει. Αυτοί οι 25 είναι και οι πρώτοι στην Ελλάδα που έχουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης στο Blockchain και τα Κρυπτονομίσματα από επίσημο ακαδημαϊκό φορέα.
(6) Ποιό ήταν το feedback των φοιτητών; Θα επαναληφθεί το ίδιο πρόγραμμα ξανά ή σε άλλη μορφή;
Ν.Δ.
Καταρχήν να ευχαριστήσω εδώ όλους τους συμμετέχοντες που μας εμπιστεύτηκαν στην πρώτη μας αυτή προσπάθεια. Το feedback που λάβαμε ήταν πολύ καλό. Οι αξιολογήσεις των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης ήταν πολύ υψηλές για τις ενότητές μας και αυτό αποτελεί για εμάς και μια δικαίωση των προσπαθειών μας. Φυσικά θα επαναληφθεί το πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα θα το εξελίξουμε. Στόχος μας είναι να δομηθεί το πρόγραμμα σε έναν βασικό κύκλο 16 ωρών, και να δημιουργηθούν τρεις Ειδικεύσεις Χρηματοοικονομικής-Λογιστικής Κρυπτοοικονομίας, Τεχνολογίας Blockchain και Επενδύσεις Διαχείριση Χαρτοφυλακίου στην Κρυπτοοικονομία, 8 ώρες η κάθε μία. Ελπίζουμε ότι με την νέα αυτή δομή θα δώσουμε την επιλογή στους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν ειδικευμένες γνώσεις σε όποιο αντικείμενο επιθυμούν. Φυσικά, κάποιος έχει την επιλογή να επιλέξει και τις 3 ειδικεύσεις, αν το επιθυμεί.
(7) Πώς θα περιγράφατε το γνωστικό επίπεδο (στο συγκεκριμένο αντικείμενο) των συμμετεχόντων; Υπήρξε κάτι που ξεχώρισε, το οποίο θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Ν.Δ.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διαφορετικά εκπαιδευτικά υπόβαθρα, είχαν διαφορετικές γνώσεις και εμπειρίες, διαφορετικό γνωστικό επίπεδο και ενδεχομένως και σχετικά διαφορετικές προσδοκίες. Αυτό ήταν μια πρόκληση για εμάς, να μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα επίπεδο γνώσεων, το οποίο να ικανοποιεί, στον μέγιστο βαθμό, όλους τους συμμετέχοντες. Αυτό δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, αλλά θεωρούμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό. Και μάλιστα αυτή η ετερογένεια των συμμετεχόντων μας οδήγησε να σκεφτούμε την νέα δομή του επόμενου κύκλου.
Π.Γ
Εδώ επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ότι αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αρκετοί από τους συμμετέχοντες έχουν κρατήσει επαφή μαζί μας ακόμα και μετά το πέρας του πρώτου κύκλου με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων ή συμβουλών. Αυτό δείχνει ότι το αντικείμενο της κρυπτονομίας δεν σταματάει με την απόκτηση μιας πιστοποίησης αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον και μελλοντική εξέλιξη.
(8) Μετά την πρώτη σας εμπειρία, τί θα αλλάζατε στο πρόγραμμα; Τί θα κάνετε διαφορετικά στο επόμενο;
Ν.Δ.
Σαν πρώτη εμπειρία ήταν πολύ καλή μπορώ να πω, κρίνοντας από το feedback των συμμετεχόντων. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι θα αλλάξει στον επόμενο κύκλο. Νομίζω ότι η βασικότερη αλλαγή είναι η εισαγωγή των Ειδικεύσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επιλογής στους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντά τους.
Π.Γ
Σίγουρα πάντως δεν θα αλλάξει η ουσία του προγράμματος η οποία είναι να περιγράψει τις βασικές έννοιες του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, με τρόπο απλό και κατανοητό, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες χρηματοοικονομικές γνώσεις.
(9) Ποιοί πιστεύετε ότι πρέπει να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια που αφορούν την κρυπτο-οικονομία; Σε ποιούς απευθύνονται; Τί θα κερδίσουν και πόσο δύσκολα θεωρείτε ότι είναι;
Ν.Δ.
Βασικά, οι πάντες! Ο κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει ίσως, αλλά οι αλλαγές που φέρνει η Κρυπτοοικονομία είναι τεράστιες και ραγδαίες. Από το Diem της Facebook μέχρι τα Ψηφιακά Νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζων, και το ρυθμιστικό πλαίσιο που ζητούν οι G7 για τα κρυπτονομίσματα, βλέπουμε ότι όλα γίνονται πια τόσο γρήγορα, που σε 2-3 χρόνια όλοι θα πρέπει να κατέχουν βασικές γνώσεις και να καταλαβαίνουν όλες αυτές τις εξελίξεις. Άρα το πρόγραμμά μας απευθύνεται σε όλους, αν και αναγνωρίζουμε ότι μιας και η προσέγγισή μας είναι Οικονομική, οι συμμετέχοντες με οικονομικό γνωστικό αντικείμενο ίσως επωφεληθούν περισσότερο.
Αυτό που θα κερδίσουν είναι γνώση και κατανόηση. Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας, ώστε να μπορούμε κυρίως να αποφύγουμε τους κινδύνους που αναπόφευκτα φέρνει το καινούριο αλλά και να επωφεληθούμε από τις νέες δυνατότητες.
Π.Γ
Σχετικά με την δυσκολία, το πρόγραμμά μας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να το ακολουθήσει και κάποιος ο οποίος δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις οικονομίας. Από την άλλη χρειάζεται οι συμμετέχοντες να παρακολουθούν και να μελετούν το υλικό του προγράμματος, για δικό τούς όφελος φυσικά. Το πρόγραμμα θεωρώ ότι έχει μια καλή ισορροπία εμβάθυνσης και ευκολίας στις γνώσεις που προσφέρει, με τις ειδικεύσεις να απαιτούν ένα επίπεδο προσπάθειας παραπάνω.
(10) Πιστεύετε πως είμαστε κοντά στην ύπαρξη ενός ολόκληρου ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο; Τί χρειάζεται για κάτι τέτοιο;
Ν.Δ.
Θεωρώ ότι είναι ακόμα σχετικά νωρίς για την ύπαρξη ενός ολόκληρου ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο. Ακόμα ο χώρος της Κρυπτοοικονομίας δεν έχει καταλήξει, εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και ένα ολόκληρο πρόγραμμα σπουδών είναι αρκετά δυσκίνητο για συνεχείς τροποποιήσεις.
Π.Γ.
Δεν ξέρω του κατά πόσο είμαστε κοντά για κάτι τέτοιο δεδομένου ότι στην χώρα μας κάποια πράγματα γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με το εξωτερικό . Επιπλέον η δημιουργία ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο δεν είναι κάτι απλό καθώς απαιτεί τόσο την δημιουργία του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού όσο και έναν σημαντικό αριθμό εισηγητών που να είναι καταρτισμένοι πάνω στο αντικείμενο ώστε να μπορούν να το διδάξουν.
(11) Έχετε σκεφτεί να δεχόσαστε κρυπτονομίσματα σαν πληρωμή στα σχετικά προγράμματα σπουδών; Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ήδη δέχεται Bitcoin από τους φοιτητές του στο μεταπτυχιακό που προσφέρει σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα.
Ν.Δ.
Το έχουμε σκεφτεί, αλλά το θέμα δεν είναι απλό από διαχειριστικής άποψης. Θα έπρεπε να τεθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου και θεωρώ ότι εκεί θα υπήρχαν διάφορα διαχειριστικά ζητήματα.
Π.Γ.
Το έχουμε σκεφτεί αλλά καθώς ήταν ο πρώτος κύκλος του προγράμματος είχαμε να διευθετήσουμε αρκετά διαδικαστικά θέματα οπότε το αφήσαμε προς το παρόν. Σίγουρα όμως το έχουμε στα υπόψη μας για μελλοντικούς κύκλους του προγράμματος.
(12) Οι φοιτητές θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στο ακαδημαϊκό υλικό της πλατφόρμας;
Ν.Δ.
Ναι, μέχρι περίπου ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση των διαλέξεων / εξετάσεων.
Π.Γ.
Με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου η πρόσβαση στην πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου οι φοιτητές να κάνουν download το ακαδημαϊκό υλικό του προγράμματος.
Τέλος Α' μέρους - Το Β' μέρος θα αναρτηθεί τον Ιανουάριο του 2021.
Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτω τους παρακάτω συνδέσμους:
Επίσημος Ιστότοπος-Οικονομικά του Blockchain
Ακολουθήστε στο Facebook Page
Ακολουθήστε στο LinkedIn
In the news
Νικόλαος Δασκαλάκης
Παναγιώτης Γεωργιτσέας
Who am I?
I am Katerina from Crete, Greece. An enthusiastic content creator with a passion for photography. Interested in the blockchain technology, in new social media platforms and in trying to educate new users who wish to explore the blockchain social media world and its possibilities!
- Follow me on twitter for crypto stuff: https://twitter.com/katerinaramm1
- Blockchain & Personal Development stories at https://leofinance.io/@katerinaramm
- General Stories at https://hive.blog/@katerinaramm
- Feel free to connect with me on Publish0x
- My photo stories at https://www.pexels.com/@katy-ramm-2914800
- Some of my amateur videos at https://www.youtube.com/channel/UCY0T7LAdd_WFjKFxGDO97mA?view_as=subscriber
- My personal discoveries and every day experiences: https://www.instagram.com/katycrete/
- My city's account and lovely community: https://www.instagram.com/aboutheraklion/
- I also got a Discord channel, feel free to join me: https://discord.gg/Eeh2s9xraC
My giphy channels - For my city: https://giphy.com/channel/aboutheraklion
- My personal account: https://giphy.com/channel/katyramm
Posted Using LeoFinance Beta
Τους ρωτησες για τα φορολογικα ?
Γεια σου Ηλία, όχι δε ρώτησα για τα φορολογικά. Πες μου αν θέλεις κάτι συγκριμένο, διαφορετικά να κάνω γενική ερώτηση.
Posted Using LeoFinance Beta
πιθανως δεν θα ξερουν κατι γιατι αποσο ξερω δεν υπαρχει πλαισιο. Ακομα και μια εκτιμηση θα ηταν χρησιμη.
Ερωτηση : αν πουλησω καποιο κρυπτο και το μεταφερω στην τραπεζα , πως το δηλωνω και πως φορολογουμαι.
Ηλία μου μετέφεραν ότι έχει κατατεθεί νομοσχέδιο αλλά δεν είναι ακόμα επίσημο, και προς το παρόν ισχύει φορολογία 15% τον κερδών.
Posted Using LeoFinance Beta
ευχαριστω. :)
Μπράβο @katarinaramm πολύ καλή δουλειά πολυ ενδιαφέρουσα συνέντευξη 👍👍
Posted Using LeoFinance Beta
Ευχαριστώ πολύ!
Posted Using LeoFinance Beta
@katerinaramm συγχαρητήρια για την αποφοίτηση σου και πολλά μπράβο για την πρωτοβουλία σου να μας παρουσιάσεις αυτή τη σπουδαία συνέντευξη με τον καλύτερο τρόπο, όπως κάνεις πάντα.
Ελπίζω να μπορέσω κι εγώ να παρακολουθήσω αυτο το πρόγραμμα στο μέλλον.
Κράτα μας ενήμερους για τις εξελίξεις.
Η απορία μου είναι αν το πιστοποιητικό εκδίδεται σε blockchain βάση δεδομένων όπως γίνεται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Posted Using LeoFinance Beta
Ευχαριστώ Νίκο!
Περίμενε να δεις και το Β' μέρος τον επόμενο μήνα :))
Το πιστοποιητικό τους δεν επικυρώνεται σε blockchain, θα τους το προτείνω όμως :)
Posted Using LeoFinance Beta