Чуда се дешавају сваки дан

in Deep Dives3 months ago

Данас преносимо један веома леп филозофски текст који је написао наш @zyx066. То је текст који говори о томе да чуда нису изузетак, већ правило. Ми живимо сопствено чудо сваког Божјег дана, а да тога нисмо ни свесни. Овај текст је допринос свести о томе…


* * * Original text in English by @zyx066 * * *

Право је чудо што ово читате. Ваш и мој постанак био је у развоју 14 милијарди година. Плус 52 године у мом конкретном случају. Ми смо тек две особе од скоро 8 милијарди људи на овој сићушној планети, али сад некако делимо нешто што скоро 8 милијарди људи минус две особе не могу да поделе.

Ово је нешто измењени текст чланка који сам написао и објавио на steemit.com пре више од годину дана, у марту 2019. године.


miracle_beautiful_small.jpg
извор: PxHere

Сваки атом наше планете био је овде читаво време свог постојања, ако изузмемо повремене ударе астероида, тако да су атоми кисеоника које сваким дахом удишете, већ прошли кроз многе друге живе организме; отуда популарна изрека да удишемо исти ваздух као и диносауруси пре много милиона година. А атоми који чине цео живот, формирани су у језгрима мртвих звезда. Физичар Лоренс Краус једном је изјавио:

„Чудесна је ствар што сваки атом у вашем телу потиче од звезде која је експлодирала. И атоми у вашој левој руци вероватно потичу од другачије звезде него атоми ваше десне руке. То је заиста најпоетскија ствар коју о физици знам: Сви сте ви звездани прах. Не бисте били овде да звезде нису експлодирале, јер елементи – угљеник, азот, кисеоник, гвожђе, све оне ствари које су важне за еволуцију – нису створене на самом почетку времена. Створене у нуклеарним пећима звезда, а једини начин на који су могли доспети у ваше тело јесте пошто су те звезде биле тако љубазне да експлодирају. Дакле, заборавите Исуса. Звезде су умирале како бисте ви могли данас били овде.
извор: Wikiquote

Атоми се непрестано смењују и премештају, чинили су тако током 14 милијарди година, и после свег тог времена, кроз спор процес еволуције, створили су се услови да се они распореде на такав начин да заједно формирају, уз безбројне друге ствари, вас и мене, два жива бића која деле размишљања о чудесном путовању од 14 милијарди година које нас је довело довде. Такође, ако случајно верујете да је Бог створио нас и све остало, усуђудио бих се да кажем да то не одузима, већ додатно доприноси чудесности свег стварања. У које год извориште нашег порекла веровали, не може се порећи чудо освешћеног живота.

Чуда се дешавају свакога дана јер је сваки дан чудо само по себи, зато што се и ви дешавате свакога дана, и зато што је дрвеће које свакодневно виђате некад започело као ситно семе. А ми, људска бића, најфантастичнија смо бића која су икада красила овај универзум. Још смо млади; у временском размаку од 14 милијарди година, наше присуство обухвата тек неколико десетина или стотина хиљада њих. И постоје добре шансе да нисмо једина, или чак технолошки најнапреднија врста; многи научници верују да би било чудо кад бисмо ми били једини интелигентни облици живота у свемиру… Али управо смо установили да су чуда свакодневна ствар, тако да би и то требало имати на уму и као добру могућност; можда смо једини распоред атома који се може запитати како су се ови атоми сложили на тако изузетан начин да произведу представнике свести, мислиоце, песнике, уметнике, мајке, очеве, играче, блогере, проналазаче и нас.

Живот је чудо. Свемир је чудо. Ви сте чудо. И моја је жеља да то истински спознате. Не само да примите ову информацију, већ да ову истину осетите; ваше искуство свести у овом свемиру једина је истина која је апсолутно неоспорна. Ово је изражено у чувеној изреци „Мислим, дакле постојим“ или cogito ergo sum, коју треба да знате уколико желите да звучите као школована особа, али Декарт је благо погрешио; требало је да гласи „Доживљавам, дакле постојим“. На материјалној равни интимно сте повезани са универзумом у којем обитавате, кроз читаву прошлост простора и времена, док се на свесној равни налазите размишљајући о свом месту у космосу.


cosmos_sky_starry_small.jpg
Image by Felix Mittermeier - извор: PxHere

Ако икад будете дошли у прилику, пробајте ово: изнајмите бродић и однесите га далеко од градских светала. Погасите и сва светла на броду. Затим лезите на леђа, гледајте у црну звездану ноћ и замислите да сте без тежине; благо љуљање бродића (надајмо се да је нежно) помоћи ће у томе, верујте. Имао сам ово искуство само једном, пошто сам одувек живео у граду, и можда је баш то разлог што је то тако дубоко утицало на моје стање свести, али оно што сам тад накратко осетио, био је осећај постојања повезан са свиме. Тренутак дубоког разумевања како је апсолутно све повезано и зависно од свега осталог. Баш као што је сваки човек повезан и зависан од сваког другог човека, сада, у прошлости и у будућности.

У закључак шаљем кратки видео који показује неке насумичне бројеве о нашем месту у свемиру. Док га гледате, имајте на уму да нисмо само повезани једни с другима као становници планете Земље; такође смо повезани са Свиме Осталим. Ни не покушавајте да схватите величину Свега, већ само допустите себи да будете задивљени чињеницом како смо ми, ви и ја и сви други људи, једина бића која знамо са способношћу да доживе тај осећај задивљености. Још ћу се осврнути на мото са мог профила на Стимиту и Хајву: „Сâмо наше постојање је чудо: одвојите време и будите задивљени њиме!“


27 чињеница које ће довести у питање ваше постојање


Велико хвала што сте посетили мој блог и прочитали моје текстове драги читаоче, веома то ценим :-) Ако вам се допада мој садржај, размислите о томе да оставите коментар, да гласате или га поделите. Бићу овде и сутра, и искрено се надам да ћете ми се придружити. Дотад, чувајте се, и здрави били!

* * * End of translation * * *

Thank you, @zyx066HIVE blog20200320_205320.jpg

hive.blog.lighteye_cr.jpg


Instant Access


Universal Basic Income


Google detox starts here!

PocketNet


Check out ABRA and easily invest in 28 cryptocurrencies or BIT10, an index of the top cryptos. Use this link to sign up and get $25 in free bitcoin after your first Bank/Amex deposit, or 1.5% cash back when you exchange cryptos

1GZQG69sEKiMXKgGw9TcGcUCBoC4sC1ZYp

Sort:  

pixresteemer_incognito_angel_mini.png
Bang, I did it again... I just rehived your post!
Week 15 of my contest just started...you can now check the winners of the previous week!
!BEER
3


Hey @lighteye, here is a little bit of BEER from @pixresteemer for you. Enjoy it!

Learn how to earn FREE BEER each day by staking your BEER.

Congratulations @lighteye! You have completed the following achievement on the Hive blockchain and have been rewarded with new badge(s) :

You made more than 11000 comments. Your next target is to reach 12000 comments.

You can view your badges on your board And compare to others on the Ranking
If you no longer want to receive notifications, reply to this comment with the word STOP

Support the HiveBuzz project. Vote for our proposal!