Neden Terminator Dark Fate AI laboratuvarları ile bir titreme gönderiyor

avatar

Arnold Schwarzenegger, “Geri döneceğim” dediğinde demek istiyor, ancak herkes bu hafta yeni bir Terminator filmi çıkacağı için heyecanlanmıyor .

Araştırmacılar Cambridge Üniversitesi, Facebook ve Amazon'daki laboratuvarlarında Terminator: Dark Fate, yapay zekanın asıl tehlikeleri konusunda halkı yanlış yönlendirebilir.

AI öncüsü Yoshua Bengio, BBC News'e Terminator filmlerini pek çok nedenden hoşlanmadığını söyledi.

“AI sistemlerinin bugün ve öngörülebilir gelecekte nasıl inşa edildiğine dair mevcut anlayışla tutarlı olmayan bir resim çiziyorlar” diyor ve bazen derin öğrenme konusundaki çalışmaları için "AI tanrı babalarından" olarak adlandırılan Prof Bengio 1990'larda ve 2000'lerde.

“Süper akıllı AI sistemlerinden çok uzaktayız ve insan zekasının ötesine geçmenin önünde temel engeller bile olabilir.

Aynı şekilde Jaws, birçok insanın köpekbalıkları hakkındaki görüşlerini, bilimsel gerçeklikle aynı çizgide olmayan bir şekilde etkiledi; Terminator gibi bilimkurgu kıyamet filmleri, kontrol edilemez, tamamen güçlü AI'ların yanlış yerleştirilmiş korkuları üretebilir.

Londra'daki Facebook AI Research'te araştırmacı bir bilim adamı olan Edward Grefenstette, “Gerçek şu ki, bu olmayacak” diyor.

Geliştirilmiş insan cyborgs yeni Terminator'da isyan çıkarsa da, günümüzün AI sistemleri Go gibi tahta oyunları oynama ya da bir fotoğraftaki insanların yüzlerini tanıma yeteneğine sahip. Ve bu görevleri insanlardan daha iyi yapabiliyorlarsa da, bir vücudu kontrol edebilmenin çok uzağındalar.

Kanadalı AI araştırma şirketi Element AI'nın kurucu üyesi Prof Bengio, "Mevcut teknolojinin son sistemleri, farenin gövdesini kontrol etmeyi bile başaramazdı" diyor.

Bugünün AI ajanları birden fazla görevde başarılı olmak için mücadele ediyor, bu yüzden genellikle "genel AI" yerine "dar AI" sistemleri olarak adlandırılıyorlar.

Ancak, son zamanlarda Amazon'dan ayrılan ve ilk DeepMind makine öğrenimi profesörü olarak Cambridge Üniversitesi'ne katılan Neil Lawrence'a göre, günümüzün AI teknolojisi "bilgisayar ve istatistik" olarak adlandırmak daha uygun olacaktır .

“Adını verdiğimiz şeylerin çoğu, gerçekten istatistiksel korelasyonları kaldırmak için birçok veriyle birleştirilmiş büyük hesaplama yeteneklerini kullanıyor” diyor.

Elon Musk gibi kişiler bazılarını korkutmak için iyi bir iş çıkardılar, Terminator çok uzak olmayan bir gelecekte gerçek olabileceğini düşündü, kısmen AI gibi ifadeler " potansiyel olarak tehlikelerden daha tehlikelidir ".

Ancak AI topluluğu, makine istihbaratının önümüzdeki 10 ila 30 yıl boyunca bile olsa, beş yıl boyunca ne kadar hızlı ilerleyeceğinden emin değil.

Toplulukta AI sistemlerinin hiç insanlarla aynı düzeyde istihbarat seviyesine ulaşıp ulaşamayacağına veya gerçekten bunun istenip istenmeyeceğine dair şüpheler de var.

Grefenstette, "Tipik olarak, insanlar AI'nin riskleri hakkında konuştuğunda, makinelerin 'yapay genel zekâya' ulaştığı ve insan yaratıcılarının kontrolü ve özellikleri dışında hareket etmek için bilişsel yeteneklere sahip oldukları senaryoları akıllarında tutuyorlar," diyor.

“AGI'nin tehlikelerinden ve onun yakınlığından bahseden insanlara tüm saygımla saygı göstermekle birlikte, AI'daki son ilerlemenin hala kontrol edilen alanlarda çok özel becerilerin geliştirilmesine odaklandığı göz önüne alındığında, bu gerçekçi olmayan bir beklentidir.

Prof Bengio, “İnsanların AI'nın sunduğu gücü nasıl kötüye kullandıklarıyla daha fazla ilgilenmeliyiz” diyor.

AI eşitsizliği nasıl daha da artıracak? AI gözetimde nasıl kullanılacak? Savaşta AI nasıl kullanılacak?

Yaygın ölüm makinalarını kontrol eden nispeten salak AI sistemleri fikri çok korkutucu.

Profesör Lawrence şöyle diyor: "Film, insanların gelecekteki savaşların nasıl görüneceği hakkında düşünmelerini sağlayabilir."

Ve Prof Bryson şöyle diyor: "İnsanları özerk silah sistemlerinin sorunları hakkında düşündürmek iyidir."

Fakat AI'nın hasar görmesini görmek için geleceğe bakmamıza gerek yok. Çin'deki Uygurları izlemek ve bunlara baskı yapmak için yüz tanıma sistemleri kullanılıyor, seçimleri manipüle etmek için botlar kullanılıyor ve “derin çekişme” videoları zaten var .

Bath Üniversitesi'ndeki Bath Intelligent Systems grubuna liderlik eden Joanna Bryson'a göre, "AI zaten demokrasilerimizi yok etmemize ve ekonomilerimizi ve hukukun üstünlüğünü bozmamıza yardım ediyor.

Neyse ki, günümüzün AI araştırmacılarının çoğu, sistemlerinin sağlık ve iklim değişikliği gibi alanlara odaklanarak sistemlerinin insanlar ve toplum üzerinde olumlu bir etkisi olmasını sağlamak için çok çalışıyorlar.

Örneğin, Facebook üzerinden araştırmacılar, dilimizi anlayan, talimatları izleyen ve bizimle ya da diğer sistemlerle iletişim kuran yapay sistemleri nasıl eğiteceklerini araştırmaya çalışıyorlar.

Grefenstette, “İlk hedefimiz, gerçek dünya senaryolarındaki insanlara Muhammet YT yardım ederken, niyetleri ve planları hakkında daha işbirlikçi, iletişimsel ve şeffaf olan yapay zeka üretmektir” diyor.

Nihayetinde, AI'nın gerçek durumunu bildirme sorumluluğu medyaya aittir.

Bir fotoğrafın seçimi, bir makaleye olan ilgiyi doğrudan etkiler, ancak dünyadaki gazetecilik okulları, tıklamalar uğruna halkı yanıltmaya karşı şiddetle öneride bulunur.

Ne yazık ki, Terminator filmlerden gelen muhammet yt fotoğrafları nispeten artımlı buluşlarla ilgili hikayelerde kullanan sayısız çıkış örneği olmuştur.

Profesör Bryson, ilanlar gibi üstünden atladıklarını ve Prof Lawrence onların tıklanma emri aldığını söylüyor.

AI hikayeleri yazan gazeteciler, Google'da veya Facebook'ta "aslında AI'yı geliştiren insanların hücrelerini göstermelidir", diyor Prof Bryson.

“Basının, AI'ya topraktan çıkmış ya da Mars'ta bulunan bir tür keşfedilmemiş bilimsel keşif gibi davranmayı bırakması gerekiyor” diyor. “AI, insanların bir şeyleri yapmak için kullandığı bir teknolojidir.”

Ve adil bir noktaya değindi. Dürüst olmak gerekirse, bir katil robot fotoğrafı olmasaydı bu hikayeyi tıklar mıydınız?



0
0
0.000
0 comments